Η απλή μέθοδος των τριών ….θέσεων για τη διατροφή (Γ’ Μέρος)

Πως θα σας φαινόταν να χρησιμοποιήσετε τρεις ΜΟΝΟ απλούς κανόνες και με αυτούς να αλλάξετε άρδην την διατροφική σας συμπεριφορά; Είμαι απόλυτα βέβαιη ότι δεν πιστεύετε σε τόσο απλούς και εύκολους κανόνες και όμως η αλήθεια πάντα χρειάζεται λίγα και απλά λόγια.


 1ος Κανόνας

 ΦΑΤΕ ΦΑΓΗΤΟ. Πραγματικό φαγητό και όχι επεξεργασμένες τροφές.

 2ος Κανόνας

 ΟΧΙ ΠΟΛΥ. Η ποσότητα και η συχνότητα κάνουν τη διαφορά.

 3ος Κανόνας

 ΚΥΡΙΩΣ ΦΡΟΥΤΑ ΚΑΙ ΛΑΧΑΝΙΚΑ. Σύμφωνα με τις τελευταίες έρευνες ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προτείνει την κατανάλωση 6 μερίδων ημερησίως.

 Είναι πρακτικώς αδύνατο να αναλύσουμε και τους τρεις αυτούς κανόνες σε ένα μόνο άρθρο οπότε στο παρόν θα μιλήσουμε για τον 1ο Κανόνα και στο επόμενο άρθρο για τους άλλους δύο.

3ος Κανόνας  

Σε συνέχεια του προηγούμενου άρθρου με γενικό τίτλο «Η απλή μέθοδος των τριών…..θέσεων για την διατροφή» στο παρόν άρθρο θα ασχοληθούμε με τον κανόνα Νο. 3.

 Τρώμε φρούτα και λαχανικά! Είμαι πεπεισμένη πως διαβάζοντας τον κανόνα Νο. 3, κουνήσατε συγκαταβατικά το κεφάλι σας και σκεφτήκατε “OK, αυτό το ξέρω και εγώ!» Και έχετε απόλυτο δίκαιο. Δεν υπάρχει ούτε ένα άρθρο που να σχετίζεται με τη διατροφή μας, κανένας οργανισμός υγείας και κανένας ειδικός που να μην υπερθεματίζουν τα οφέλη από την καθημερινή κατανάλωση φρούτων και λαχανικών (για τους υγιείς ανθρώπους).

 Έξι μερίδες φρούτων και λαχανικών την ημέρα πρακτικά σημαίνει :

 2 φρούτα μεσαίου μεγέθους ή 1 φρούτο μεσαίου μεγέθους και 1 ποτήρι φυσικό χυμό και

 2 φλ. τσαγιού βρασμένα λαχανικά ή 4 φλ τσαγιού φρέσκια σαλάτα.

 Με την σαφή διευκρίνηση βέβαια, ότι μιλάμε για ΦΡΕΣΚΑ φρούτα και λαχανικά και πως παράλληλα με την ποσότητα, πρέπει να γίνεται επιλογή και στην ποικιλία. Τα διαφορετικά χρώματα προσφέρουν διαφορετικά οφέλη και η ανάμειξή τους πολλαπλασιάζει το θετικό αποτέλεσμα. Τα φρούτα με παρεμφερή χρώματα γενικά περιέχουν παρόμοια θρεπτικά συστατικά. Τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά και το καλαμπόκι περιέχουν λουτεΐνη, μια πολύτιμη ουσία για την υγεία των ματιών μας. Τα κόκκινα φρούτα και λαχανικά (και ιδιαίτερα η ντομάτα) περιέχουν λυκοπένιο, το οποίο παρέχει σημαντική προστασία κατά του καρκίνου αλλά και των καρδιακών παθήσεων. Το ίδιο όφελος προκύπτει και από τις ανθοκυανίνες που περιέχονται στα μπλε και μωβ φρούτα και λαχανικά. Ιδανικά, θα μπορούσαμε να πούμε πως, όσα περισσότερα χρώματα αναμειγνύουμε στις σαλάτες τόσο πολλαπλάσιο θα είναι και το κέρδος που θα αποκομίσουμε από αυτές.  Ένας έξυπνος τρόπος να παρακινήσετε τα παιδιά σας να δοκιμάσουν από αυτή τη σαλάτα, είναι να παίξετε μετά ένα παιχνίδι σχετικό με το πόσα χρώματα περιείχε η σαλάτα που μόλις καταναλώσατε ή πως λέγεται εκείνο το ψιλοκομμένο μυρωδικό που έχετε και στη γλάστρα σας.

 Παρόλο που είναι απλό, είναι φτηνό, είναι εύκολο και είναι από χρόνια γνωστό, μόνο το 25% των ενηλίκων το ακολουθεί ως καθημερινή διατροφική συνήθεια, κάτι που είναι αρκετά δύσκολο να ερμηνευτεί. Η πιο συχνή αιτιολογία είναι ότι οι σαλάτες και τα φρούτα είναι κάτι βαρετό και καθόλου πρωτότυπο. Μερικοί απλοί τρόποι για να εντάξουμε τα φρούτα και τα λαχανικά στο καθημερινό μας διατροφικό πρόγραμμα είναι οι εξής:

 1.    Έχουμε ένα σκεύος με φρούτα στην κουζίνα μας ώστε να «πέφτει» εύκολα το μάτι μας εκεί.

 2.    Αν πρόκειται να λείψουμε πολλές ώρες εκτός σπιτιού, παίρνουμε ένα φρούτο μαζί μας (αν και υπάρχουν φρέσκα φρούτα για κάθε εποχή ένας εύκολος τρόπος είναι να έχουμε μαζί μας ένα σακουλάκι με αποξηραμένα φρούτα και ξηρούς καρπούς).

 3.    Με τα φρούτα και τα λαχανικά που διαθέτει η κάθε εποχή, δημιουργούμε νέες γεύσεις, ώστε να είναι πάντα ενδιαφέροντα. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε φρούτα μέσα σε πράσινες σαλάτες ή να πειραματιστούμε με διάφορες σάλτσες στην ίδια σαλάτα. Χρησιμοποιώντας διαφορετικά μυρωδικά (δυόσμο, μαϊδανό, δεντρολίβανο, θυμάρι, μέντα και τόσα άλλα) δημιουργούμε νέες γεύσεις σε παλιές, γνωστές συνταγές.

Όλοι οι οδηγοί μαγειρικής, ηλεκτρονικοί ή έντυποι, περιέχουν πολλές χορτοφαγικές προτάσεις που θα μπορούσαν να εμπλουτίσουν το καθημερινό μας διαιτολόγιο, ώστε να υπάρχει μεγαλύτερη ποικιλία. Πέστο λαχανικών, σάλτσες και τσάτνεϊ φρούτων θα μπορούσαν να αντικαταστήσουν την κρέμα γάλακτος, τη μαργαρίνη και τις κρεμώδεις σάλτσες που συνηθίζει η δυτική μαγειρική σε μεγάλο βαθμό και που δεν προσφέρουν τίποτα από θρεπτικής άποψης.

 Δύο μόνο ακόμη σημαντικές παρατηρήσεις θα πρέπει να γίνουν για να αποκτήσουμε μια ολοκληρωμένη εικόνα για την κατανάλωση των λαχανικών και των φρούτων μας. Η σαλάτα μας τρώγεται ψιλοκομμένη (είναι μύθος ότι η χοντροκομμένη σαλάτα είναι πιο θρεπτική) και φρεσκοκομμένη (όσο πιο γρήγορα καταναλωθεί τόσο περισσότερα συστατικά της θα μείνουν αναλλοίωτα) και χρησιμοποιούμε αποκλειστικά ελαιόλαδο. Το ίδιο ισχύει και για τα φρούτα. Και φυσικά προτιμούμε να καταναλώνουμε φρούτα και λαχανικά της εποχής, που είναι ακόμη «ζωντανά», σε αντίθεση με τα άλλα που δέχονται κάποιου είδους επεξεργασία προκειμένου να δείχνουν φρέσκα.

 Ζούμε σε έναν ευλογημένο τόπο που παράγει πληθώρα φρούτων και λαχανικών και μάλιστα σε πολύ οικονομικές τιμές. Κάθε εποχή κατακλύζεται από μεγάλη ποικιλία φρούτων και λαχανικών. Ας βάλουμε λοιπόν τη φαντασία μας να δημιουργήσει νέες ιδέες, ώστε να αξιοποιήσει τον πλούτο αυτό, δημιουργώντας τις βάσεις μιας διατροφής που προάγει την υγεία.

  Πηγή: www.delikostas.gr της Έλλης Σαμουηλίδη