Το «μοντέλο» του κόσμου τον οποίο ονειρευόμαστε προκύπτει από τον τρόπο που διαχειριζόμαστε την «τραγωδία».
Ποιο ήταν το πρώτο πράγμα στο οποίο εστίασες την προσοχή σου στο άκουσμα ενός τραγικού γεγονότος;
Αυτή η πρώτη αυθόρμητη σκέψη είναι ο καθρέφτης του προσωπικού συστήματος αξιών του κάθε ανθρώπου, και η εστίαση σε αυτή εγείρει και ενισχύει συγκεκριμένης ποιότητας συναισθήματα και ως συνέπεια οδηγεί σε αντίστοιχης ποιότητας δράσεις. Όταν δε βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μία μαζική τραγωδία, αυτό που αντικατοπτρίζεται είναι το υπερισχύον σύστημα αξιών μιας ολόκληρης κοινωνίας.
Αν για παράδειγμα η πρώτη σκέψη είναι εστιασμένη στην απόδοση ευθυνών, «τα συμφέροντα κυβερνάνε αυτή τη χώρα… που είναι οι αρμόδιοι τώρα;… δεν υπάρχει σωτηρία…», αντικαθιστά το υγιές συναίσθημα της θλίψης με εκείνο του έντονου θυμού, ο οποίος τις περισσότερες φορές γυρίζει σε απογοήτευση και επιφέρει απραγία.
Αν αντίθετα η πρώτη σκέψη είναι εστιασμένη στη λύση, «πώς άραγε τα βγάζουν πέρα αυτοί που σώθηκαν αλλά έχασαν τα πάντα; », το συναίσθημα της θλίψης, ειδικά αν δεν έχεις πληγεί άμεσα και ο ίδιος, γίνεται κινητήριος δύναμη για αλληλεγγύη και προσφορά.
Το που εστιάζουμε την προσοχή μας ελέγχει τα συναισθήματά μας, και κατ’ επέκταση και τον τρόπο απόκρισής μας στις προκλήσεις της ζωής. Αυτό που ελέγχει το που θα εστιάσουμε την προσοχή μας, είναι οι αξίες που καθορίζουν και το νόημα που δίνουμε στη ζωή.
Κάθε άνθρωπος, δίνει μεγαλύτερη αξία σε κάτι άλλο πέρα από τον πόνο. Μόλις συνειδητοποίησει ότι η προσκόλληση στον πόνο του στερεί ότι εχει πραγματικά αξία στη ζωή, τότε αποφασίζει να παραμερίσει τον πόνο και να αναλάβει δράση.
Να θυμάστε όμως ότι μια «πραγματική απόφαση» συνοδεύεται πάντα από «άμεση» πράξη. Αλλιώς παραμένει «ευχολόγιο» κι εμείς παρατηρητές της ίδιας μας της ζωής.
Το «τί είναι κακό» εκεί έξω είναι πάντα διαθέσιμο προς «κατανάλωση»…
Ας είμαστε επιλεκτικοί στο τί καταναλώνουμε και τι αναπαράγουμε γιατί είμαστε όλοι συνδημιουργοί του κόσμου στον οποίο θα ζήσει αυτή και οι επόμενες γενιές.
Πηγή: www.delikostas.gr του π. Γεωργίου Δεληκώστα