Ενσυναίσθηση & Συμπάθεια

 Δύο έννοιες που καθημερινά τις μπερδεύουμε μεταξύ τους. “Ενσυναισθάνομαι” σημαίνει “μπαίνω ακριβώς στην θέση του άλλου, αισθάνομαι ακριβώς όπως εκείνος”. Ενώ “συμπαθώ” σημαίνει “συν-πάσχω”, στέκομαι δίπλα στον άλλον και το πρόβλημα του.


 Για να ξεφύγουμε όμως από το “συμπαθώ” και να φτάσουμε στο “συν-αισθάνομαι” πρέπει πρώτα να συνδεθούμε με τον ίδιο μας τον εαυτό. Αυτό λοιπόν που κάνουμε οι περισσότεροι όταν ακούμε το πρόβλημα του άλλου, ειδικά όταν αυτό ενεργοποιεί μέσα μας κάποιο παρόμοιο φόβο, είναι σαν να προσπαθούμε να χρυσώσουμε το χάπι, όπως λέγεται χαρακτηριστικά.

Είναι πιο εύκολο και ανώδυνο για εμάς να προσπαθούμε να ανατρέψουμε το άσχημο συναίσθημα του άλλου, θυμίζοντας του κάτι θετικό. Οτιδήποτε ενεργοποιεί κάποιον δικό μας φόβο, έχει σαν αποτέλεσμα την εσωτερική μας απομόνωση και την ουσιαστική μας απομάκρυνση από τους άλλους.

 Αρνητικό θα  είναι επίσης και το αποτέλεσμα στον άνθρωπο που προσπαθούμε να βοηθήσουμε, καθώς εκείνη την στιγμή δεν έχει ανάγκη από κάποιον που θα του θυμίζει τι έχει και τι δεν έχει στην ζωή του, αλλά έχει ανάγκη από κάποιον που θα τον καταλάβει ουσιαστικά. Τον απομακρύνουμε περισσότερο από εμάς και τον ωθούμε να κλειστεί ακόμη περισσότερο στον εαυτό του, γιατί αισθάνεται ότι δεν τον κατανοούμε επί της ουσίας.

 Μην ξεχνάτε λοιπόν ότι ακόμη και αν δεν ξέρετε τι να πείτε σε μια δύσκολη στιγμή ενός ανθρώπου, η σιωπή σας, ένα νεύμα, μια αγκαλιά, είναι παραπάνω από αρκετά. Συνήθως οι άνθρωποι γύρω μας δεν έχουν ανάγκη από έτοιμες λύσεις. Αυτό που χρειάζονται είναι να νιώσουν ασφαλείς, κατανοητοί και αποδεκτοί από τους άλλους. Να αισθανθούν ότι περιβάλλονται από ανθρώπους που δεν τους κρίνουν και τους δέχονται γι’ αυτό ακριβώς που είναι. Αυτή η στάση είναι που κάνει πραγματικά θαύματα στις ανθρώπινες ψυχές.

Στο ολιγόλεπτο βίντεο που ακολουθεί, θα καταλάβετε με απλό και παραστατικό τρόπο τις διαφορές ανάμεσα σ’ αυτές τις δυο έννοιες.

Πηγή: www.delikostas.gr της Βασιλικής Παππά