Το χάρισμα δεν είναι για να το κρατάς – Είναι για να το δίνεις

Γράφει ο Γιώργος Δεληκώστας, Mentor / Life & Business Coach

Δεν ξέρω αν είναι συνήθεια, ανάγκη ή κάτι ανάμεσα. Αλλά κάθε χρόνο, την Μεγάλη Εβδομάδα, κάτι με σπρώχνει να μείνω λίγο παραπάνω στα κείμενα αυτών των ημερών. Δεν τα διαβάζω σαν «θρησκευτικά». Τα διαβάζω σαν άνθρωπος που ψάχνει. Και κάθε φορά, ένα σημείο, μια λέξη, μια φράση, μου ανάβει μέσα μου μια μικρή φωτιά. Όχι για να δώσει απαντήσεις, αλλά για να μου θυμίσει ερωτήσεις που ίσως έχω ξεχάσει. Σήμερα ήταν μια από εκείνες τις πρωινές ώρες, που ο καφές έχει την ησυχία της νύχτας ακόμα μέσα του, και μια σκέψη ήρθε και στάθηκε: τι κάνουμε με τα χαρίσματά μας; Όχι αυτά που λέμε στους άλλους. Αυτά που ξέρουμε μόνο εμείς. Και τότε ξεκίνησα να γράφω…

Υπάρχει μέσα στον καθένα μας κάτι ξεχωριστό. Μια δυνατότητα, ένα χάρισμα, κάτι που μπορούμε να κάνουμε καλύτερα, να αντιλαμβανόμαστε αλλιώς, να προσφέρουμε διαφορετικά. Δεν είναι πάντα μεγάλο. Δεν είναι πάντα φανταχτερό. Αλλά είναι εκεί. Και περιμένει να αξιοποιηθεί.

Κι όμως, πόσο συχνά ξεχνάμε πως αυτό που έχουμε, δεν είναι αυτονόητο. Δεν μας ανήκει σαν τρόπαιο, δεν μας κάνει καλύτερους. Είναι κάτι που μας δόθηκε, για να το δουλέψουμε. Να το κάνουμε γόνιμο. Να το μοιραστούμε.

Ζούμε σε μια εποχή που τα ταλέντα, τα χαρίσματα, οι ικανότητες έχουν μετατραπεί σε πεδία προσωπικής επίδειξης. Ο κόσμος μας προβάλλει τον “άριστο”, τον “ιδιαίτερο”, τον “ταλαντούχο” σαν έναν ήρωα του εαυτού του. Και κάπως έτσι, το χάρισμα που δόθηκε για να προσφερθεί, φυλακίζεται μέσα στην εγωκεντρική του χρήση.

Ξεχνάμε πως το χάρισμα, όταν δεν γίνεται προσφορά, αχρηστεύεται. Κι αν δεν το αξιοποιήσεις, χάνεται. Όχι μόνο σαν ικανότητα. Αλλά και σαν δυνατότητα να δημιουργήσεις σχέση, νόημα, σύνδεση με τους άλλους.

Το δύσκολο είναι ότι συχνά νιώθουμε πως αξίζουμε για αυτό που έχουμε — όχι για το πώς το χρησιμοποιούμε. Κι εκεί ξεκινά η παγίδα. Όταν θεωρείς το χάρισμά σου «δικό σου», κλειστό, προς υπεράσπισή σου, χάνεις την ευκαιρία να το κάνεις κάτι πολύ μεγαλύτερο. Χάνεις την ευκαιρία να κάνεις τον κόσμο λίγο καλύτερο.

Η κοινωνία σήμερα είτε θεοποιεί τα ταλέντα, φυλακίζοντας τον άνθρωπο στον ναρκισσισμό τους, είτε τα ισοπεδώνει όλα, αγνοώντας τη μοναδικότητα. Κι όμως, υπάρχει και τρίτος δρόμος: η ταπεινή χρήση ενός χαρίσματος για το κοινό καλό. Χωρίς θόρυβο. Χωρίς ανάγκη για επιβεβαίωση. Μόνο με πρόθεση: να είναι αυτό που είμαι, χρήσιμο και για τους άλλους.

Μερικοί κρύβουν αυτό που έχουν, από φόβο. Άλλοι το αφήνουν στην άκρη, περιμένοντας την τέλεια στιγμή. Άλλοι δεν τολμούν να το δείξουν, γιατί φοβούνται την αποτυχία. Όμως στην πραγματικότητα, η μεγαλύτερη αποτυχία είναι να μην τολμήσεις καθόλου.

Το χάρισμα δεν είναι βιογραφικό. Είναι τρόπος να συνδέεσαι. Να βοηθάς. Να εμπνέεις. Να δίνεις χωρίς να μετράς. Κι εκεί είναι όλη η ομορφιά. Όχι στο πόσο μεγάλο είναι, αλλά στο πώς το αφήνεις να φτάσει κάπου πέρα από εσένα.

Και τελικά, δεν είναι θέμα ποσότητας. Άλλος έχει πέντε ταλέντα. Άλλος δύο. Άλλος ένα. Δεν μετριέται η αξία σου από το πόσα έχεις, αλλά από το τι έκανες μ’ αυτά.

Αν θέλουμε να ζούμε πιο ουσιαστικά, πρέπει να ξαναδούμε τον τρόπο που βλέπουμε τον εαυτό μας. Να μην επαναπαυόμαστε σ’ αυτό που “είμαστε καλοί”, αλλά να ρωτάμε: “Τι μπορώ να δώσω μ’ αυτό; Ποιον μπορώ να αγγίξω; Πώς μπορώ να γίνω μέρος του όλου;”

Και ίσως τότε, το χάρισμά μας να γίνει εκείνο το κλειδί που ανοίγει κάτι περισσότερο από πόρτες καριέρας ή προσωπικής λάμψης. Να γίνει το κλειδί για την πραγματική σύνδεση, για τη βαθύτερη ελευθερία. Αυτή που δεν έχει να κάνει με το “τι έχω”, αλλά με το πώς το μοιράζομαι.

Share this: