Τί σημαίνει να ζεις με νόημα;

Γράφει ο Γιώργος Δεληκώστας, Mentor / Life & Business Coach

Υπάρχουν κάποιες στιγμές που δεν μοιάζουν με τις άλλες. Δεν είναι φτιαγμένες για να προλάβεις, να πετύχεις ή να κάνεις λίστες. Είναι φτιαγμένες για να μείνεις λίγο παραπάνω μέσα σου. Σαν να σου ψιθυρίζει η μέρα: “Μην τρέχεις. Μείνε εδώ. Κοίτα αλλιώς.” Και τότε, σε βρίσκει μια ερώτηση που δεν ζητά απάντηση αλλά παρουσία:
Πότε ήταν η τελευταία φορά που επέλεξα να χάσω κάτι δικό μου, για να κερδίσει κάτι βαθύτερο η σχέση, ο άλλος, η ζωή; Ίσως τελικά, η ελευθερία δεν βρίσκεται στο  να παίρνεις. Αλλά στο να διαλέγεις πότε και πώς θα προσφέρεις.. Και τότε ξεκίνησα να γράφω…

Υπάρχουν κάτι μέρες που δεν χρειάζεσαι πολλά. Ούτε ειδήσεις, ούτε σχέδια, ούτε καινούργια πλάνα. Μόνο λίγο χρόνο με τον εαυτό σου, μια παύση ανάμεσα στις φωνές και τα “πρέπει”, και μια απλή φράση που σε καλεί να σκεφτείς: τι σημαίνει στ’ αλήθεια να ζεις με νόημα;

Πολλοί θα απαντούσαν: να πετυχαίνεις, να αντέχεις, να προχωράς. Όμως όσο περνούν τα χρόνια, τόσο πιο καθαρά βλέπεις ότι ζωή με νόημα δεν είναι η επιβίωση. Είναι η υπέρβασή της. Είναι η στιγμή που αφήνεις στην άκρη το δικό σου «εγώ» για να σταθείς δίπλα σε κάποιον άλλον — όχι γιατί πρέπει, αλλά γιατί έτσι νιώθεις πιο άνθρωπος.

Η προσφορά, αυτή η ξεχασμένη λέξη, είναι η πιο αληθινή μορφή μεγαλείου. Όχι γιατί σε ανεβάζει κοινωνικά, αλλά γιατί σε συνδέει ουσιαστικά. Δεν υπάρχει τίποτα πιο βαθιά λυτρωτικό από το να προσφέρεις χωρίς να απαιτείς. Να υπηρετείς χωρίς να υποτιμάς τον εαυτό σου. Να αγαπάς, χωρίς να φοβάσαι αν θα αγαπηθείς το ίδιο πίσω.

Κι όμως, έχουμε μάθει αλλιώς. Ολόκληρη η εποχή μας μας σπρώχνει προς την αυτάρκεια. Να κρατάς απόσταση, να προστατεύεις τον εαυτό σου, να λες “όχι” για να μην καεί η ενέργειά σου. Και ναι, είναι σημαντικά όλα αυτά. Χρειαζόμαστε όρια. Αλλά χρειαζόμαστε και υπερβάσεις. Γιατί τα όρια μας προστατεύουν, αλλά οι υπερβάσεις μας εξελίσσουν.

Υπάρχουν φορές που η ελευθερία σου δεν φαίνεται στο πόσα λες «όχι», αλλά στο πότε και σε ποιον διαλέγεις να πεις ένα αυθεντικό “ναι”. Ναι, θα είμαι εδώ. Ναι, θα ακούσω. Ναι, θα μείνω. Ναι, θα σκύψω, όχι γιατί νιώθω λιγότερος, αλλά γιατί σε βλέπω ως ίσο και αξίζει να συναντηθούμε εκεί που είσαι.

Η αληθινή δύναμη δεν κάνει φασαρία. Είναι εκείνη που σιωπά και επιλέγει. Εκείνη που κρατά το φως της όταν όλα έξω σκοτεινιάζουν. Εκείνη που μπορεί να παραιτηθεί από το “δίκιο της” για να μην σπάσει η σχέση. Που μπορεί να πει “σε καταλαβαίνω” ακόμη κι όταν πληγώνεται.

Και κάπως έτσι, σιγά-σιγά, μαθαίνεις. Μαθαίνεις πως το να “κερδίζεις” δεν είναι πάντα επιτυχία. Πως το να προσφέρεις, χωρίς φωνές, χωρίς προβολή, είναι ίσως το πιο μεγάλο σου βήμα. Πως το να υπηρετείς έναν άνθρωπο, μια σχέση, μια αξία, δεν σε μικραίνει — σε μεγαλώνει.

Δεν είναι εύκολο. Θέλει επίγνωση. Θέλει να νιώσεις ότι δεν χάνεις κάτι από σένα όταν το μοιράζεσαι. Ότι ο χρόνος που δίνεις, δεν είναι ποτέ χαμένος. Ότι η ζωή δεν είναι «να παίρνεις», αλλά να επιτρέπεις στους άλλους να ανθίσουν μέσα από την παρουσία σου.

Μπορεί να ζούμε σε έναν κόσμο γεμάτο από «δικαιώματα». Αλλά εκείνο που κάνει τον κόσμο καλύτερο, είναι τα συνειδητά “δώρα”. Εκείνα που δεν προσφέρονται επειδή κάποιος τα ζήτησε. Αλλά επειδή κάποιος τα χρειάζεται.

Ίσως τελικά, η πιο ριζοσπαστική πράξη της εποχής μας, να είναι να σκύψεις — χωρίς να νιώσεις λιγότερος. Και να ανακαλύψεις ότι σε εκείνο το ύψος, κοντά στο χώμα, ανθίζει η πιο βαθιά μορφή της ελευθερίας.

Share this: