Πώς να διαχειριζόμαστε τον χρόνο με την οικογένεια

Υπάρχουν μέρες που τελειώνουν πριν καλά-καλά ξεκινήσουν. Μέρες γεμάτες καθήκοντα, δουλειά, μηνύματα, μετακινήσεις, άγχος — και κάπου ανάμεσα σε όλα αυτά, η οικογένεια περιμένει. Περιμένει λίγο χρόνο, μια κουβέντα, μια παρουσία.

Ο χρόνος με την οικογένεια δεν είναι κάτι που “θα βρούμε” αν περισσέψει. Είναι κάτι που χτίζεται με πρόθεση. Δεν συμβαίνει απλώς επειδή είμαστε στον ίδιο χώρο. Συμβαίνει όταν επιλέγουμε να είμαστε πραγματικά παρόντες — έστω και για λίγο.

Δεν είναι το “πόσο” — είναι το “πώς”

Πολλοί άνθρωποι νιώθουν ενοχές επειδή δεν έχουν πολύ χρόνο για τους δικούς τους. Η αλήθεια όμως είναι ότι τα παιδιά, οι σύντροφοι, οι γονείς μας δεν ζητούν πολύ χρόνο. Ζητούν αληθινή παρουσία.

Ένα δεκάλεπτο γεμάτο ενδιαφέρον και αληθινό βλέμμα αξίζει περισσότερο από δύο ώρες που είμαστε μεν εκεί… αλλά χαμένοι στις σκέψεις ή στο κινητό.

Οργανώνουμε, όχι για να προλάβουμε — αλλά για να υπάρξουμε

Η διαχείριση του χρόνου με την οικογένεια ξεκινά με την αναγνώριση της αξίας του. Όταν κάτι το θεωρούμε πολύτιμο, το προστατεύουμε. Το βάζουμε στο πρόγραμμά μας. Του δίνουμε χώρο, και λέμε “όχι” σε άλλα, λιγότερο σημαντικά.

Ας αναρωτηθούμε:

  • Ποια ώρα της ημέρας θα μπορούσε να είναι “μόνο δική μας”;
  • Υπάρχει ένα απόγευμα την εβδομάδα που να μένει σταθερά αφιερωμένο;
  • Μπορούμε να καθιερώσουμε ένα μικρό τελετουργικό κάθε μέρα;

Ακόμα κι ένα βραδινό 20λεπτο όπου σβήνουν όλες οι οθόνες και λέει ο καθένας πώς ήταν η μέρα του, μπορεί να γίνει ιερό.

Παρουσία χωρίς διακοπές

Όταν είμαστε με τους ανθρώπους μας, ας τους δώσουμε την αίσθηση ότι δεν χρειάζεται να μας διεκδικούν. Ότι δεν τους “χωράμε” κάπου ανάμεσα στις υποχρεώσεις μας, αλλά ότι έχουν προτεραιότητα.

Ας μάθουμε να βάζουμε στην άκρη το τηλέφωνο. Να κοιτάμε στα μάτια. Να λέμε “σε ακούω” — και να το εννοούμε.

Ο χρόνος μετράει, όταν έχει μέσα του φροντίδα

Ένα μαγειρεμένο φαγητό. Ένα “πήγαινε να ξεκουραστείς, το αναλαμβάνω εγώ”. Ένα “σε σκέφτηκα σήμερα”. Όλα αυτά δεν χρειάζονται πολύ χρόνο. Χρειάζονται διάθεση να δείξουμε ότι ο άλλος είναι σημαντικός.

Όταν φροντίζουμε έτσι, η οικογένεια παύει να είναι μία ακόμα υποχρέωση. Γίνεται καταφύγιο.

Και κάτι τελευταίο…

Ο χρόνος με την οικογένεια δεν επιστρέφει. Ό,τι δεν ζήσαμε σήμερα, δεν θα το ζήσουμε αύριο με τον ίδιο τρόπο. Τα παιδιά μεγαλώνουν. Οι άνθρωποι αλλάζουν. Κι εμείς… ξεχνάμε πόσο γρήγορα περνάει το “κάποτε”.

Μην περιμένετε να έχετε χρόνο. Δημιουργήστε τον. Γιατί μέσα σε αυτές τις στιγμές βρίσκεται ό,τι πιο πολύτιμο έχουμε: οι δεσμοί, η ζεστασιά, η συντροφικότητα.

 

🎯 Θέλεις να Μάθεις Περισσότερα;

Αν ναι, μπορείς να ακούσεις τη βραδινή ραδιοφωνική εκπομπή (10-04-2025), “Μιλάμε για Σένα”, στις 20:00, από το neo 103,3 fm, με τίτλο “Πώς να διαχειριζόμαστε τον χρόνο με την οικογένεια” ή να επισκεφθείς το αρχείο ραδιοφωνικών εκπομπών στο www.delikostas.gr (αναζητήστε την 90η εκπομπή)

 Γιώργος Δεληκώστας, Mentor/L&B Coach

Share this: